Chichester Festival Theatre

LCE Andrzej Blonski Architects were commissioned to design the new Education and Rehearsal Building for the Chichester Festival Theatre.

The new building, constructed from KLH cross-laminated timber, provides a generous and contemporary space, sensitive to its Conservation setting and responding to the initial vision of the Festival Theatre as a 'Pavilion in the Park'. The building is comprised of a Rehearsal Room and an Education Space, set on either side of a central service core and main entrance. Both spaces are flexible and can be used for rehearsal, performance, educational and outreach programmes, events and functions.

Chichester Festival Theatre

A traditional 'garden wall' wraps the rear of the building and the simple palette of materials are combined to different effect throughout the building to vary transparency.

The design embeds the building in the landscape, sinking the education and rehearsal spaces in order to maximise the height, whilst nestling beneath the canopies of the existing mature trees.

Chichester Festival Theatre

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for Chichester Festival Theatre is 122m3
  • KLH panels removed approximately 97.6 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 6.9 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to Chichester
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 90.7 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)

 

Ultimately, the timber superstructure for the Chichester Festival Theatre contains around 29.3 tonnes of sequestered/stored carbon.

Chichester Festival Theatre

Project Details

Project Value:  £1,100,000

Project Dates:  2007 - 2008

Service:  Supply and Erect

Timber Volume:  122m3

Build Period:  2 weeks

Chichester Festival Theatre

Design Team

Architect:  LCE Andrzej Blonski Architects

Engineer:  Archibald Shaw

Contractor:  Farnrise Construction