Salvation Army Citadel Corps

Constructed entirely of timber and cloaked in an undulating zinc roof, the new £2 million Salvation Army Citadel Corps in Chelmsford by Hudson Architects provides 900 sq m new accommodation for the mission on the site of its former premises, which it has occupied since 1974.

The new centre reflects the two sides of the mission, providing an assembly hall for worship as well as recreational facilities for the wide range of community outreach activities.

 

Salvation Army Citadel Corps

The building's plan recognises that these two aspects are interconnected whilst offering flexibility and separation to permit activities to function simultaneously. An indoor sports hall, outdoor play area, lounge, kitchen and foyer with reception café facilities are arranged around a 320-seater worship hall, with administration offices located on the first floor.

 

Salvation Army Citadel Corps

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for the Salvation Army Citadel Corps is 327m3
  • KLH panels removed approximately 261.6 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 16.3 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to Chelmsford
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 245.3 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)

 

Ultimately, the timber superstructure for the Salvation Army Citadel Corps contains approximately 78.5 tonnes of sequestered/stored carbon.

Salvation Army Citadel Corps

Project Details

Project Value:  £2,000,000

Project Dates:  2008 - 2009

Service:  Supply and Erect

Timber Volume:  327m3

Build Period:  4 weeks

Salvation Army Citadel Corps

Design Team

Architect:  Hudson Architects

Timber Engineer:  Techniker

Structural Engineer:  Curtins Consulting

Contractor:  Apollo Property Services Group

 

Awards

2010 RIBA Regional Award for the East

2009 RIBA East Spirit of Ingenuity Awards

2009 ACE/RIBA Award for Architecture

2009 RIBA East Building of the Year and Community Architecture Award