'The Hive' Worcester Library and History Centre

The new library and history centre on the banks of the River Severn in Worcester, will provide an integrated academic and public library, a county archive, local history centre and a local authority 'Hub' providing front line services for local residents. 

'The Hive' Worcester Library and History Centre

The building will be highly sustainable and the first joint-use library in the UK, serving both the University of Worcester and the general public.  The project team developed an innovative way of utilising parametric modelling to explore design ideas, enabling the manipulation of form within the boundaries of the structural and environmental constraints, and resulting in a design which takes out 250 tonnes of steel from the roof, replacing it with KLH cross-laminated timber and saving an estimated 2 months of design work.

This research won first prize at the International Bentley Awards for 'Innovation in Generative Design'.

'The Hive' Worcester Library and History Centre

The gold shingled form draws inspiration from both the historic kilns of the Royal Worcester works and the undulating ridgeline of the Malvern Hills.  The structure incorporates KLH solid laminated timber roof cones, the forms of which have been generated to optimise day light and natural ventilation throughout the building. Water from the nearby River Severn is used to provide cooling.

'The Hive' Worcester Library and History Centre

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for The Hive is 1,559m3
  • KLH panels removed approximately 1,247.2 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 70 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to Worcester
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 1,177.2 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)

 

Ultimately, the timber panels for The Hive, Worcester Library and History Centre contains approximately 374.2 tonnes of sequestered/stored carbon.

'The Hive' Worcester Library and History Centre

Project Details

Project Value:  £50,000,000

Project Dates:  2010 - 2012

Service:  Supply and Erect

Timber Volume:  1,559m3

Build Period:  17 weeks

'The Hive' Worcester Library and History Centre

Design Team

Architect: Fielden Clegg Bradley

Structural Engineer: Hyder Consulting

Timber Engineer: atelier one

M&E Engineer: Max Fordham

Contractor: Galliford Try

'The Hive' Worcester Library and History Centre

'The Hive' Worcester Library and History Centre

'The Hive' Worcester Library and History Centre

'The Hive' Worcester Library and History Centre