William Smith Building, BGS

Pick Everard designed the William Smith Building for the British Geologial Survey, which achieved BREEAM 'Excellent' using natural materials.  KLH UK supplied and erected the cross-laminated timber structure and glulam beams for the project.

The project also utilised a number of sustainable features including sheep's wool insulation, rainwater harvesting and visibly natural and weathering materials such as terracotta, copper, timber and stone.

The building takes the form of two three-storey rectilinear wings arranged in an 'L' formation with a quarter hemisphere atrium at the knuckle, clad in curving ETFE pillows.

William Smith Building, BGS

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for the William Smith Building is 286m3
  • KLH panels removed approximately 228.8 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 18.9 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to Northampton
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 209.9 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)


Ultimately, the timber superstructure for the William Smith Building contains approximately 68.6 tonnes of sequestered/stored carbon.


William Smith Building, BGS

Project Details

Project Value: £6,200,000

Project Dates: 2007 - 2009

Services: Supply and Erect

Timber Volume: 286m3

Build Period: 5 weeks

William Smith Building, BGS

Design Team

Architect: Pick Everard Architects

Engineer: Ramboll UK

Contractor: SOL Construction

William Smith Building, BGS