St Benedicts School

The 'Cloisters' a new building for St. Benedict's School, creates two new halls (one for assemblies, the other for examinations), a new Chapel, a Music School, Modern Languages department, visitor and pupil entrances for the school.

An early design decision by Buschow Henley Architects, planned the new building like Russian dolls, with one hall inside the other. The inner 2-storey examination hall is framed by a cage of columns and doors which when open increase the floor area to creating enough space for assemblies.

Materially, the concrete spaces are akin to those of a monastery. However, the atmosphere on the attic storey is different- the engineered timber interiors provides a softer environment for the music school which frames the chapel and garden in which it stands.

St Benedicts School

Project Details

Project Value: £6,200,000

Project Dates:  2007 - 2008

Services: Supply and Erect

Timber Volume: 189m3

Build Period:  3.1 weeks

St Benedicts School

Design Team

Architect:  Buschow Henley Architects   

Engineer:  Techniker

Contractor: Jerram Falkus Construction 

 

Awards

2009

RIBA Award for Architecture

British Council for School Environments Award