Cavendish Avenue

Cavendish Avenue, designed by MOLE Architects, is an innovative passive solar house, constructed from pre-fabricated KLH structural cross laminated timber panels. The front elevation is clad in a semi-reflective patterned glass rainscreen, whilst the rear elevation has large openings to the sun and the garden, with external sunscreening.

Cavendish Avenue

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for Cavendish Avenue is 74m3
  • KLH panels removed approximately 59.2 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 2.2 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to Cambridge
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 57 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)

 

Ultimately, the timber superstructure for Cavendish Avenue contains approximately 17.8 tonnes of sequestered/stored carbon.

 

Cavendish Avenue

Project Details

Project Value: £570,000

Project Dates: 2007 - 2008

Services: Supply and Erect

Timber Volume: 74m3

Build Period: 1 week

Cavendish Avenue

Design Team

Architect:  MOLE Architects

Engineer: Ramboll UK

Contractor:  Cambridge Building Company

Cavendish Avenue

Awards

2010

RIBA Spirit of Ingenuity - Sustainability

Daily Telegraph British Homes Awards

Grand Design Award - Finalist Best New Build

 

2009

Civic Trust Award Shortlist

Cavendish Avenue