Watson House

Watson House, designed by John Pardey Architects, replaces a large suburban style two-storey house in a rural site within the New Forest.  The design responds to both the client's desire to live in close contact with nature and the idea of making the house invisible.

This has resulted in a long, low pavilion that 'touches the earth lightly'.  With a north-south orientated in a box-like form, the house provides three bedrooms that open up to the east and morning light, and a large open-plan living-dining-kitchen area, together with a master bedroom suite and study, that opens up to the west with views into a pine copse.

 

Watson House

The low-impact design on the site is extended into the use of ground source heat pump, rainwater recycling and high levels of insulation that also make the house low-impact environmentally.

The superstructure of the house is constructed from KLH cross-laminated timber and is clad in a sweet chestnut timber facade, with a sedum roof.  A large brick chimney and hearth built in reclaimed bricks from the demolished original house anchors this delicate pavilion to the site.

Watson House

Carbon Calculation

  • KLH cross-laminated timber volume for Watson House is 101m3
  • KLH panels removed approximately 80.8 tonnes of CO2 from the atmosphere
  • 3.7 tonnes of emitted CO2 from transporting the KLH panels from Austria to the New Forest
  • Offsetting the CO2 emissions from the transport therefore shows a 'nett gain' of 77.1 tonnes (CO2 removed from the atmosphere)

 

Ultimately, the timber superstructure for Watson House contains approximately 24.2 tonnes of sequestered/stored carbon.

Watson House

Project Details

Project Value:  Confidential

Project Dates:  2010

Services:  Supply and Erect

Timber Volume:  101m3

Build Period:  6 days

Watson House

Design Team

Architect:  John Pardey Architects

Engineer:  Ramboll UK

Contractor:  NFTS

Watson House

Awards

2011

RIBA South/South East Award

Wood Awards - Highly Commended

RIBA Manser Medal - Short-listed