Residential building Gollierstr. Munich

Learn more

Hinterhof-
Bebauung in
Holzbauweise

GWG Munich considered the new construction as part of the complete renovation process of the entire quarter. As well as the new courtyard development, this included the construction of a communal underground car park for all residents of the quarter, provision of bicycle and pushchair parking spaces, as well as creating green spaces and tenants’ gardens. The residential building planned for the inner courtyard was to be visually as light as possible, and built within a limited timeframe.

All this, because Gollierstrasse in the densely built-up Munich Westend does not allow for lengthy traffic obstructions and the neighbours surrounding the new building should be disturbed as little and for as short a time as possible. The ideal solution was therefore a timber construction, which could be constructed within three and a half weeks thanks to pre-fabrication. Transport of the materials had to be either through the very narrow courtyard entrance or by crane over the roof of the building in front.

One storey a week was the prescribed schedule for the carpenters to construct the three storeys, and it all went according to plan. From mid-November to mid-December 2016, they assembled the walls, ceilings and the roof. The wooden construction was already completed by Christmas. The windows had been installed and the roof was rain-proofed, so that at the beginning of 2017 work could be concentrated on the interior.

Because the building’s residential construction mix did not allow for a universal modular supporting structure in all places, the carpenters erected most of the interior walls as solid timber walls with a load bearing function. Gypsum boards were used as cladding.

Project Info

Our 
services.

Learn more

More References

References &
Inspirations

 

Refurbishment & Extensions

Raiffeisenbank

Modern architecture in the centre of St. Johann

Passive Houses

Private Residence

A certified Passivhouse Premium

Public Buildings

Ajolotario

Ajolotario a pavilion with a 360-degree perspective

Public Buildings

Botanical Garden

First public facility with KLH® – CLT in Poland

Refurbishment & Extensions

Cremorne

3-storey extension to a 100-year-old cottage

Healthcare Buildings

Grote Kreek

The first wooden social building in the Netherlands

Public Buildings

ST ALBANS

A building that defines the cultural centre of the community.

Refurbishment & Extensions

La Tour Watt

Public Buildings

Bronx Children´s Museum

A museum that brings children closer to nature and urban culture.

Modular construction

Montessori School

A modular timber school building for primary and secondary school children

KLH designer –
Without
registration,
anytime,
anywhere

KLH DESIGNER

ARCHITECTURAL | STRUCTURAL | ECO

Learn more

We are there for you.

+44 (0) 20 3031 8070
General Business: office@klhuk.com
Project Enquiries: enquiry@klhuk.com

KLH UK Limited
23 Jacob Street
London SE1 2BG

We are there
for you.